Als u overweegt een verplaatsbare mantelzorgwoning te plaatsen op eigen terrein vraagt u zich waarschijnlijk af welke regelgeving daar zoal bij komt kijken. De regelgeving is de afgelopen jaren volgens de overheid een stuk eenvoudiger geworden. De overheid wil mensen met een zorgvraag dan ook zo lang mogelijk thuis laten wonen. Hieronder ziet u een overzicht dat u op weg helpt bij het bepalen van de regelgeving die op uw situatie van toepassing is.
Uit ervaring is gebleken dat gemeenten verschillend omgaan met de regels omtrent het plaatsen van een mantelzorgwoning. Wij raden u dan ook aan om uw situatie te bekijken op www.omgevingsloket.nl. Hier kunt u zien welke regels er gelden voor uw specifieke situatie. Zo is de plaats op het perceel waar de mantelzorgwoning komt te staan een belangrijke factor die bepalend is voor het wel of niet vergunningsvrij mogen plaatsen. Bij twijfel raden wij aan om u goed laten adviseren.
In het bouwbesluit staan de eisen die gelden op het gebied van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu.
Iedere gemeente hanteert hierin eigen regels omtrent vergoeding van plaatsingskosten of aankoop mantelzorgwoning. Het is daarom zeker raadzaam te informeren bij de WMO-afdeling van uw gemeente. Ga er niet vanuit dat wat geldt in een andere gemeente ook geldt voor uw specifieke situatie.
Vanaf 2017 telt de mantelzorgwoning niet meer mee bij het bepalen van de WOZ waarde. Dit staat in de Waarderingsinstructie die geldt vanaf 1 januari 2017. Uitzondering hierop zijn mantelzorgwoningen als aanbouw van de hoofdwoning.
Door de thuishulp wordt u in uw mantelzorgwoning geholpen op het gebied van schoonmaak, persoonlijke verzorging en medische verzorging. Samen met de praktische hulp van uw naasten en professionals kunt u zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen.
In Nederland zijn de regels voor het bieden van tijdelijke mantelzorg en het plaatsen van een mantelzorgwoning aan huis makkelijker gemaakt. Toch raden wij u aan uzelf goed te laten informeren over de regelgeving in uw gemeente en uw specifieke situatie, voordat u akkoord gaat met de realisatie van een mantelzorgwoning.
Heeft u graag hulp bij specifieke situaties waarbij regelgeving niet direct duidelijk is. Dan kunt u terecht bij één voor onze experts, neemt u daarvoor contact met ons op. Regelt u het toch liever zelf dan adviseren wij u afspraken op papier te bevestigen ook al is er geen sprake van plaatsen met vergunningsplicht.
Bij Duo-Wonen vinden wij het belangrijk dat u tevreden bent met de keuze van uw mantelzorgwoning. We bieden kwalitatief hoogstaande zorgwoningen met een hoge graad in afwerking. Maximaal wooncomfort en duurzaamheid zijn de twee belangrijkste peilers waar onze woningen aan moeten voldoen. Daarom zijn onze woningen blijvend verplaatsbaar en beschikken ze over een uniek draagframe dat er voor zorgt dat de mantelzorgwoning zijn waarde behoud en meerdere malen verplaatst kan worden. U investeert in een mobiele oplossing met de waarde van een stuk vastgoed.
Wilt u ervaren wat onze mantelzorgwoningen bieden neem dan een kijkje in onze demo mantelzorgwoning in Roosendaal. U bent dagelijks welkom tussen 10 en 17 uur. Onder het genot van een kopje koffie of thee laten we u graag geheel vrijblijvend de mogelijkheden zien.
De informatie op deze pagina is met de grootste zorg samengesteld. De informatie dient een indicatief karakter waar geen rechten aan kunnen worden ontleend. Wij adviseren u bij twijfel altijd een expert te raadplegen.