Regelgeving voor verplaatsbare mantelzorgwoningen

Wat voor regelgeving komt er kijken bij een verplaatsbare mantelzorgwoning?

Als u overweegt een verplaatsbare mantelzorgwoning te plaatsen op eigen terrein vraagt u zich waarschijnlijk af welke regelgeving daar zoal bij komt kijken. De regelgeving is de afgelopen jaren volgens de overheid een stuk eenvoudiger geworden. De overheid wil mensen met een zorgvraag dan ook zo lang mogelijk thuis laten wonen. Hieronder ziet u een overzicht dat u op weg helpt bij het bepalen van de regelgeving die op uw situatie van toepassing is.

Duo-Wonen helpt u graag op weg:

Aan welke primaire voorwaarden moet ik voldoen om een verplaatsbare mantelzorgwoning vergunningsvrij te plaatsen.

  • Er is een zorgindicatie op het adres nodig om in aanmerking te komen voor het vergunningsvrij plaatsen van een verplaatsbare mantelzorgwoning. Bij twijfel over de zorgindicatie kan een gemeente vragen om een indicatie van een arts of verpleegkundige.
  • Het vergunningsvrij plaatsen van een verplaatsbare mantelzorgwoning is met zorgindicatie toegestaan binnen en buiten de bebouwde kom.
  • Een verplaatsbare mantelzorgwoning moet voldoen aan het bouwbesluit.
  • Stopt de zorgindicatie dan mag de verplaatsbare mantelzorgwoning niet meer als woning gebruikt worden en moet deze weggehaald worden. Wordt de woning niet weggehaald dan moet u zaken als keuken en badkamer verplicht verwijderen.
  • De mantelzorgwoning mag volgens richtlijnen van de overheid in totaal maximaal 100 vierkante meter groot zijn. Let op: gemeenten hanteren soms eigen regelgeving hiervoor die afwijkt van de 100 vierkante meter norm.
  • Binnen de bebouwde kom geldt bovendien een limiet voor het aantal te bebouwen vierkante meters op een perceel. Om dit te bepalen kunt u kijken op www.omgevingsloket.nl. Buiten de bebouwde kom is deze limiet vastgesteld op maximaal 150 vierkante meter.
  • Woont u in een rijksbeschermd stadsgezicht of is uw pand een monument dan gelden er afwijkende regels.
  • De nieuwe mantelzorgwoning mag bewoond worden door één huishouden van maximaal 2 personen, als minimaal 1 persoon op het adres mantelzorg ontvangt of verleent.

 

Uit ervaring is gebleken dat gemeenten verschillend omgaan met de regels omtrent het plaatsen van een mantelzorgwoning. Wij raden u dan ook aan om uw situatie te bekijken op www.omgevingsloket.nl. Hier kunt u zien welke regels er gelden voor uw specifieke situatie. Zo is de plaats op het perceel waar de mantelzorgwoning komt te staan een belangrijke factor die bepalend is voor het wel of niet vergunningsvrij mogen plaatsen. Bij twijfel raden wij aan om u goed laten adviseren.

Mantelzorgwoning moet voldoen aan bouwbesluit. Wat betekent dit?

In het bouwbesluit staan de eisen die gelden op het gebied van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu.

Heb ik recht op een vergoeding vanuit de gemeente?

Iedere gemeente hanteert hierin eigen regels omtrent vergoeding van plaatsingskosten of aankoop mantelzorgwoning. Het is daarom zeker raadzaam te informeren bij de WMO-afdeling van uw gemeente. Ga er niet vanuit dat wat geldt in een andere gemeente ook geldt voor uw specifieke situatie.

Mantelzorgwoning moet voldoen aan bouwbesluit. Wat betekent dit?

In het bouwbesluit staan de eisen die gelden op het gebied van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu.

Heb ik recht op een vergoeding vanuit de gemeente?

Iedere gemeente hanteert hierin eigen regels omtrent vergoeding van plaatsingskosten of aankoop mantelzorgwoning. Het is daarom zeker raadzaam te informeren bij de WMO-afdeling van uw gemeente. Ga er niet vanuit dat wat geldt in een andere gemeente ook geldt voor uw specifieke situatie.

Tijdelijke verplaatsbare mantelzorgwoning en WOZ-waarde

Vanaf 2017 telt de mantelzorgwoning niet meer mee bij het bepalen van de WOZ waarde. Dit staat in de Waarderingsinstructie die geldt vanaf 1 januari 2017. Uitzondering hierop zijn mantelzorgwoningen als aanbouw van de hoofdwoning.

Mantelzorgwoning bij een huurwoning

Ook voor huurders behoort een mantelzorgwoning soms tot de mogelijkheden. Er zijn verschillende woningbouwcorporaties die meewerken aan het plaatsen van een mantelzorgwoning bij uw huurhuis. Informeert u hiervoor bij uw woningbouwcorporatie en uw gemeente.

Kwalitatief hoogstaande verplaatsbare mantelzorgwoningen

In Nederland zijn de regels voor het bieden van tijdelijke mantelzorg en het plaatsen van een mantelzorgwoning aan huis makkelijker gemaakt. Toch raden wij u aan uzelf goed te laten informeren over de regelgeving in uw gemeente en uw specifieke situatie, voordat u akkoord gaat met de realisatie van een mantelzorgwoning.

Heeft u graag hulp bij specifieke situaties waarbij regelgeving niet direct duidelijk is. Dan kunt u terecht bij één voor onze experts, neemt u daarvoor contact met ons op. Regelt u het toch liever zelf dan adviseren wij u afspraken op papier te bevestigen ook al is er geen sprake van plaatsen met vergunningsplicht.

Bij Duo-Wonen vinden wij het belangrijk dat u tevreden bent met de keuze van uw mantelzorgwoning. We bieden kwalitatief hoogstaande zorgwoningen met een hoge graad in afwerking. Maximaal wooncomfort en duurzaamheid zijn de twee belangrijkste peilers waar onze woningen aan moeten voldoen. Daarom zijn onze woningen blijvend verplaatsbaar en beschikken ze over een uniek draagframe dat er voor zorgt dat de mantelzorgwoning zijn waarde behoud en meerdere malen verplaatst kan worden. U investeert in een mobiele oplossing met de waarde van een stuk vastgoed.

Wilt u ervaren wat onze mantelzorgwoningen bieden neem dan een kijkje in onze demo mantelzorgwoning in Roosendaal. U bent dagelijks welkom tussen 10 en 17 uur. Onder het genot van een kopje koffie of thee laten we u graag geheel vrijblijvend de mogelijkheden zien.

Vult u onderstaand formulier in om een afspraak te maken
of belt u ons op 088-560 20 99.

De informatie op deze pagina is met de grootste zorg samengesteld. De informatie dient een indicatief karakter waar geen rechten aan kunnen worden ontleend. Wij adviseren u bij twijfel altijd een expert te raadplegen.

Meer informatie over onze mantelzorgwoningen?

Privacy en zorg, samen op één adres

Adres

Belder 2-4
4704 RK Roosendaal

Contact ons

info@duo-wonen.nl
Tel: 088-560 20 99

Openingstijden

Kantoor: 9u – 17u